Den så viktiga akustiken

Hur vi inreder våra rum påverkar ljudbilden mer än vi tror då det påverkar både hälsan, effektiviteten och kvaliteten då vi lyssnar på musik eller spelar in ljud. Det finns dock olika sätt att förbättra möjligheterna till ett mer kvalitativt ljudomfång. Det bästa är naturligtvis om ett kontor eller bostad från början är planerad för att fungera för ljud, men det finns saker man ändå kan göra i efterhand om man nu inte vill eller kan flytta.

Atmosfären på en arbetsplats

Ljud spelar en stor roll hur personal upplever en arbetsplats eller mötesrum. Ljud, färger och former tillsammans med belysningen ger helheten som bestämmer vilket stämningsläge som råder på en arbetsplats, t.ex ett kontor. Därför kan det vara en god idé att redan ifrån början fundera över hur ljudbilden kommer bli, när man förslagsvis använder Workaround.io för att hyra ett kontor. Undersökningar har visat att arbetet blir lidande om akustiken fungerar dåligt och människor mår sämre.

Atmosfären i ditt hem

Även i ditt hem påverkar akustiken hur du känner dig hemma och även hur väl din ljudutsrustning kommer att fungera. I moderna hem finns ofta många hårda ytor som behöver rejält med kompenserande mjuka textiler för att inte förvandla din påkostade ljudanläggning till en oljudsmaskin.

Akustikplattor

Akustikplattor är av ett speciellt material som absorberar vissa frekvenser vilket ger en möjlighet att ta bort oönskade efterklanger och buller. Plattorna kan göras personliga och därmed fungera som utsmyckning eller konstverk på väggen. På så vis kan man förena god design med funktionalitet.

Det gamla beprövade knepet att sätta upp tomma äggkartonger må fungera till en vis del, men ser inte direkt snyggt ut!

Hörlurar och headset

Om arbetsplatsen eller hemmet inte går att ordna så att akustiken harmoniseras, är ett alternativ att lägga några slantar på ett par ordentliga hörlurar eller headset. Vill man gå upp en prisnivå bör man välja ett par som använder sig av så kallad noisecancelling när man lyssnar på sin musik. Det är en teknik som i realtid tar udden av ljud som uppstår i omgivningen och ljudupplevelsen blir då samma som om du satt i ett helt tyst rum. Väljer man att använda ett headset, om man exempelvis spelar onlinespel, bör även kvaliteten på mikrofonen vara god. Hörlurar med bluetooth i sin funktion gör att du kan röra dig fritt och sätta dig på en plats med bättre akustik, vilket kan vara ett alternativ om du inte vill kosta på ett par dyrare hörlurar med noise cancelling.

Möbler hjälper ljudet

Förutom ovan nämnda akustikplattor kan faktiskt möbler hjälpa till att ge rummet en bättre akustik. Nuförtiden produceras även vissa möbler, t.ex fotpallar i samma absorberande material som plattorna och kan placeras ut där de behövs. Bättre ljud och komfort på en och samma gång.

dotmag