Bra ljud och el

En av de viktigaste kriterierna när vi införskaffar någon typ av nytt ljud, oavsett om det är som hörlurar, som stereo till bilen eller som högtalare till hemmet, är att det ska vara bra ljud. Andra kriterier är att det ska vara så billigt som möjligt.

Välj rätt elbolag

Det här är liknande kriterier som vi bör ta med oss när vi skaffar vårt elbolag. Är det många i hushållet som använder el för att till exempel lyssna på musik så går det åt mycket el och elräkningarna kan flyga iväg. Därför är det bra att det finns sidor där du kan jämföra och hitta billig el som passar dig bäst och vilket elbolag som är mest prisvärt.

Välj rätt ljud

Det kan vara svårt att veta vilken typ av ljud du ska välja, beroende på användningsområde. Här kommer en kort genomgång på vilka ljudanläggningar som finns.

Högtalare

Är en sorts elektroakustisk anordning som omvandlar en elektrisk signal till ljud. En högtalare är kopplad till din tv, skivspelare eller telefon och sprider ut ljudet.

Stereo

Är en förkortning av stereofoni och upptar ljud och

återger det via en eller flera kanaler.

Hörlurar

Sitter antingen på eller kring örat. De upptar och återger ljudet direkt in till öronen. Hörlurar är för dig som vill ha ditt ljud för dig själv eller inte vill störa din omgivning. Det finns en mängd olika sorters hörlurar att välja bland. Här är några exempel:

In ear

Hörluren sitter i örat

On ear

Hörlurarna sitter på örat

Around ear

Hörlurarna sitter över huvudet och kring örat

Trådlösa och icke trådlösa

Är du någon som sportar mycket eller helt enkelt vill slippa trasslet med sladdar så är de trådlösa hörlurarna ett bra alternativ. De finns som helt trådlösa och har bara hörsnäckor, till exempel airpods som du enkelt parkopplar via bluetooth och laddar i etuiet som tillkommer.

De icke trådlösa hörlurarna kopplar du in direkt i din telefon eller dator med sladden.

Brusreducerade hörlurar

Behöver du koncentrera dig eller vill stänga ute omgivningen så finns det hörlurar som reducerar bort all utomstående brus.

Hörlurar för gaming

Det finns också hörlurar som är skapta för gaming. Dessa hörlurar är ofta av varianten on-ear och har en mikrofon så spelaren kan kommunicera med andra spelare.

dotmag