Hörlurar för sport

Då det kommer till att välja hörlurar när man sportar skiljer sig kraven något från då man använder dem vid andra tillfällen. Det är många som gillar att ha musik i öronen när de exempelvis joggar och den viktigaste aspekten, viktigare än ljudkvalitén, är att hörlurarna inte ramlar av när man rör på sig. Det kan vara motivationshöjande att ha sin favoritmusik i öronen när man sportar men lurar som man måste rätta till hela tiden skapar bara irritation och förstör många gånger ett träningspass. Därtill vill man naturligtvis att de kan leverera ett bra ljud. Det är som med andra tekniska hjälpmedel i livet, som man vill ska fungera och underlätta vardagen. Den som driver ett eget företag och vill ha hjälp med skötseln av fakturor kan exempelvis använda tjänsten fakturamall som sköter allt från början till slut.

Vad ska man välja

Det finns särskilda hörlurar framtagna för när man idrottar, ofta för utomhusbruk. Många gånger heter de just “sport” som modell och det som ofta skiljer dem är dels att de kan ha någon form av bygel eller anordning som gör att de sitter bättre kring öronen, dels att de är mer vattentåliga om det regnar. Inga lurar för normalt bruk tål dock för mycket vatten, då måste man använda särskilt framtagna som används vid exempelvis simning. Ett annat val man måste göra är om de ska vara trådlösa eller med sladd. Trådlösa har den fördelen att man slipper sladden vilket är viktigt för att inte störa alla rörelser, nackdelen är att det är tråkigt om man glömt ladda dem kvällen innan om man ska ut på en morgontur. Använder man lurar med sladd kan det vara bra att den är tillräckligt lång för att ge maximal rörelsefrihet. Det finns även olika typer av hörlurar att välja mellan och den vanligast för sport är In-ear med bluetooth:

In-Ear

Också kallade för “earbuds” och är hörlurs-snäckos som placeras inne i örat och är den vanligaste typen man använder för sport, då de sitter fast bättre. De är ofta relativt prisvärda och lätta att ta med, särskilt om de använder bluetooth. Under det kalla halvåret är det lätt att få plats med dem under en mössa. Det gäller att hitta ett märke som passar perfekt för ens egna öron, och det följer ofta med några olika storlekar på öronpluggar som går att byta enkelt. Det finns varianter som använder en bygel för att ge extra hållfasthet mot öronen och en del är inte sammanlänkade mellan varandra utan två skilda hörsnäckor för vardera öra. Finns det en sladd är det bra om den kan gå bakom nacken. Ett problem som kan uppkomma med In-ear, är att det nästan för alla för eller senare uppkommer så kallad hörselgångseksem, som innebär att det kliar i öronen. Därför är det bra att inte använda In-ear allt för ofta och exempelvis använda en annan typ av hörlurar när man lyssnar på musik vid andra tillfällen.

dotmag