Hur fungerar trådlösa hörlurar?
Trådlösa hörlurar har blivit allt vanligare i takt med att tekniken blivit både bättre och billigare. De senaste årens iPhonemodeller saknar rent av en vanlig 3,5-millimeters hörlursutgång. Istället har Apple tagit fram ett par trådlösa hörlurar som de kallar AirPods.
Apple slopar hörlursutgången på iPhone
Det är ganska typiskt Apple att göra på detta vis. De var även först med att ta bort diskettstationerna på sina Macdatorer, varefter de andra tillverkarna följde efter. Vad gäller den gamla hederliga hörlursutgången verkar det dock inte som alla är med på tåget. Stora tillverkare på Androidsidan har släppt flaggskeppsmodeller både med och utan hörlursutgång.
Trådlösa hörlurar finns både som så kallade in-ear-hörlurar och “vanliga” hörlurar med kåpor. Vilken typ av hörlurar man föredrar är mycket av en smaksak och båda har sina för- respektive nackdelar. En del kan dock få huvudvärk av att använda in-ear-varianten medan andra kan få det av vanliga hörlurar om kåporna trycker för hårt mot huvudet, så en ask Panodil kan vara bra att ha till hands hemma.
Bluetooth den dominerande standarden
Men hur fungerar då hörlurar utan sladd? De flesta använder sig av Bluetooth som är en licensfri standard för dataöverföring via radiovågor (2,4 GHz) på kortare avstånd. Vanligtvis har Bluetooth en räckvidd på upp till 10 meter när det handlar om smartphones och liknande produkter, men ibland så långa avstånd som 100 meter. Standarden är framtagen av bland annat svenska Ericsson och namnet Bluetooth har de hämtat från Harald Blåtand, en norsk och sedermera dansk kung under andra hälften av 900-talet som införde kristendomen i Danmark. Logotypen för Bluetooth består av en sammansättning av runorna för “H” och “B”, som är hans initialer.
Bluetooth LE – en energisnålare variant
För att kunna ansluta ett par trådlösa hörlurar via Bluetooth måste de först paras med enheten som ljudet spelas på, till exempel en smartphone. Därefter paras hörlurarna fortsättningsvis automatiskt med enheten varje gång man använder dem. Genom åren har specifikationerna för Bluetooth utökats vad gäller funktionalitet, energieffektivitet och överföringshastighet. I och med Bluetooth 4.0 introducerades Bluetooth LE (Low Energy), även kallad Bluetooth Smart, som är en energisnålare variant av Bluetooth. Det är viktigt eftersom Bluetooth ofta används i smartphones, smartklockor, aktivitetsarmband och andra batteridrivna bärbara enheter där det gäller att inte dra för mycket ström.
Profiler och övriga användningsområden
Det finns även olika profiler som beskriver vilken funktionalitet en viss Bluetoothprodukt har. En vanlig profil för trådlösa hörlurar är A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) som gör det möjligt att föra över musik och annat ljud i stereo från till exempel en smartphone. A2DP är i sin tur beroende av profilen GAVDP (Generic Audio/Video Distribution Profile) för att fungera.
Bluetooth kan dock användas till så mycket mer än bara överföring av ljud. Det finns till exempel trådlösa möss, tangentbord, handkontroller, fjärrstyrda leksaker, robotgräsklippare och selfiepinnar som använder sig av tekniken.