Ljud, hörlurar och headsets

Vi vill alla ha det bästa ljudet, vare sig det gäller om vi lyssnar på musik, tittar på en film eller kanske talar i telefon. Men beroende på om du är intresserad av teknik eller bara kan det grundläggande, kan det vara svårt att hitta i djungeln av teknik. Här kommer därför en guide som presenterar olika sorters hörlurar och headsets med olika funktioner. Är du intresserad av att veta mer går det att läsa vidare på andra internetsidor, som denna, annars innehåller denna guide det som de allra flesta behöver veta.

När du har koll på vilka hörlurar eller vilket headset du vill ha är det bara att köpa dem online, till exempel via eStore, eller i någon mediebutik.

In-ear, on-ear, eller around-ear

Hur vill du att din hörlur ska sitta, i eller på ditt öra? Det är en smaksak vad som är skönast, men det handlar även om vad du ska använda hörlurarna till. In-ear hörlurar är öronsnäckor som går in i öronen och tar minst plats och vikt. On-ear hörlurar är platta hörlurar som sitter på öronen, till skillnad från around-ear hörlurar som även sitter runt och ramar in öronen så att säga. Det kan vara en viss skillnad i komfort mellan on-ear och around-ear där den sistnämnda ofta är lite skönare, men även lite dyrare i pris. Around-ear hörlurar uppskattas även om du arbetar med ljud och vill höra allt då hörlurarna ger ett väldigt bra ljud och framförallt väldigt bra bas.

Brusreducerande hörlurar

Har du kanske suttit på ett flygplan eller ett högljutt tåg eller kanske har du en arbetsplats där det låter högt, och önskat att du kunde sätta in dina hörlurar i öronen och kunna stänga ute oljudet och lyssna på bra musik? Då är brusreducerade hörlurar något för dig. Det finns olika sorters brusreducerade hörlurar i olika prisklasser.

Hörlurar för träning

Visst är det irriterande när du tränar och sladden till hörluren kommer i vägen, eller hörlurarna åker ur öronen? Då ska du köpa ett par hörlurar anpassade för träning. Välj till exempel ett par trådlösa varianter med bra batteritid, alternativt ett par som hålls fast med hjälp av en kabel i nacken. Många av de hörlurar som är anpassade för träning har även tillhörande träningsappar eller pulsmätare.

Hörlurar för gaming

Vid gaming, vilket innebär spel på datorn ofta på internet, används olika sorters headset. De är anpassade för att kunna bäras länge, för att både kunna lyssna och prata i. Det ska gärna vara en mikrofon som är justerbar och med surroundljudsfunktioner. Detta eftersom många som spelar vill vara så mycket “i spelet” som möjligt, alltså få en så autentisk upplevelse som möjligt av den värld som spelet tar plats i. Vissa bättre headsets som är anpassade för gaming ger även användaren en möjlighet att anpassa ljudbilden beroende på spel.

dotmag