Lär dig se trenderna inom ljudteknik

Tidigare har vi skrivit tips om vad du bör tänka på när du ska köpa nya hörlurar eller headset. I den texten diskuterades bland annat brusreducering, storlek, ljudkvalitet och vilka användningsområden olika hörlurar kan ha. Alla dessa punkter är viktiga.

Men företag, investerare, skribenter inom ljudbranschen och musikfantaster vill – av helt olika anledningar – få reda på vad svenskarna eftersöker mest. Pekar trenden mot in-ear, on-ear eller allround-ear? Har efterfrågan på brusreducering skapat smartare, mer prisvärd teknik eller börjar intresset avta? Alla som har svar på dessa frågor får en fördel inom sina respektive områden.

Försäljningssiffror

Varje sajt som säljer ljudprodukter kanske inte öppet presenterar sina försäljningssiffror för varje specifik produkt. Men det är inte ovanligt att återförsäljarna använder uttryck som “Vårt populäraste headset 2019” eller “Högst betyg bland våra kunder”. Såvida dessa uttryck inte är lögn, kan man få ut mycket information av dessa påståenden. Vilka produkter säljer mest på en webbshop som nischar sig mot ljudkunniga och endast säljer högkvalitativa produkter? Vad säljer mest hos elektronikjättarna som säljer lite av varje?

Ur en investerares synpunkt kanske dessa aspekter inte är helt tillförlitliga, men till exempel teknikskribenter och konkurrenter kan finna informationen användbar. Skribenten vill skriva om ämnen som svenskarna bryr sig om och relaterar till och e-handlaren vill kunna sälja mer.

SEO-verktyg

Ett annat sätt att kunna urskilja trender före alla andra, är genom SEO-verktyg likt de du kan hitta på https://www.wincher.com/se till exempel. Med ett sådant verktyg har du möjlighet att se vilka sökord svenskar söker mest – och minst – på. Sökmotoroptimering är en konst i sig som tar tid att helt förstå sig på, men även en förstagångsanvändare kan enkelt få fram klara siffror på om till exempel headset är en mer populär sökfras än hörlurar, och om detta förändrats under tid. Både investerare, e-handlare och skribenter kan på detta sätt ligga steget före, vilket ofta är avgörande för om det blir framgång eller förlust.

Diskussionsforum

Ett kanske självklart knep är så klart att ha koll på vad entusiasterna pratar om på webben. Är folk generellt positivt inställda kring brusreducerande hörlurar eller Apples senaste öronsnäckor? Detta ger inte de svartvita, klara siffrorna som ett SEO-verktyg ger, men genom att kombinera dessa två tillvägagångssätt får man ett smart sätt att både få fram vad svenskar söker på, och varför det är så. Tänk på att inte bara följa forum som riktar sig till ljudexperter, utan också “allt-i-allo”-forum som råkar ha en ljudsektion exempelvis.

Genom att använda dessa tre metoder får du stora förutsättningar att hålla koll på trenderna, oavsett om ditt syfte är att skapa intressant content eller tjäna pengar.

dotmag